Een ijsfontein, 150 brieven en een nieuwe ‘Markt’

De aangekondigde komst van de ijsfontein in Dokkum in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 verhit eind 2015 de gemoederen. Het gemeentebestuur vraagt om advies. En eigenlijk: om er ‘chocola van te maken’. De anders zo ‘koele’ Dokkumers – voor- en tegenstanders – warmen zich op.

Markt Dokkum presentatie 27/02/2017

In drie kringgesprekken spreek ik ca. 45 mensen. Wat blijkt? Niet de ijsfontein, maar de inrichting van de Markt is de grote uitdaging. Nou, en dat ís het. Veel bezoekers denken bij hun eerste kennismaking met de Markt aan een laad- en loszone van een winkelcentrum. Maar nee: het is de oudste en meest historische plek van Dokkum. Hier stonden de eerste Bonifatius-kerk op het martelaarsveld en later een klooster op de terp. En het is de grootste parkeerplaats in de binnenstad. Genoeg ingrediënten voor een discussie in de Mienskip. En dat wordt ook mijn voorstel: pak de herinrichting van de Markt aan, zonder dat is de ijsfontein geen bijdrage aan Dokkum.

test voor onderschrift 2

Juist door het poëtische ontwerp van Birthe Leemeijer te verbinden met die herinrichting kan dit slagen. En alleen de Mienskip kan tot een oplossing komen voor de spanning tussen parkeren en verblijven, tussen historie en toekomst. Een Mienskipskommisje van ongeveer 20 personen begeleidt het ontwerpproces.  En hoe lastig het soms ook is, het is een feest om dit ontwerpproces te leiden. Met betrokken inwoners en ondernemers en goede ontwerpers zoeken we uit waar het de Dokkumers om gaat, hoe je een goed plein maakt. Parkeren, terrassen, evenementen, erfgoed, herinnering, groen en verblijf, Bonifatius en het martelaarsveld. De Mienskip wikt en weegt. Hanneke Kijne van HOSPER haalt de meest bijzondere beelden naar voren. Birthe Leemeijer kneedt en schuift met haar ijsfontein. Samen vertalen we alle reacties tot twee maquettes waaruit de Mienskip een overtuigende keuze maakt. En zo het gemeentebestuur laat weten: dit moet het worden.