Trots in de regio voorkomt krimp

Wat … als de jeugd terugkomt naar de buitengebieden, omdat ze trots zijn op hun roots, de veldleeuwerik weer willen horen, kunnen dwalen in de bossen van hun jeugd. Wat … als de kansen van kinderen aan de randen van Nederland even groot zijn als die van kinderen daarbuiten, en ze weten dat ze kunnen even goed kunnen werken in de wereld als op hun geboortegrond.

Enno Zuidema

Toen ik Taeke-Jan net had leren kennen, 14 was hij, kon hij me de volgende dag toch niet helpen. Nee, hij ging naar de vlaggetjesdag. Natuurlijk! Ieder jaar toch? Want dan komen alle boten, schepen en sloepjes naar Zoutkamp om samen één grote vloot en parade te vieren. Een vissersfeest uit de tijd dat in veel dorpen achter de Lauwerszee vissers woonden. En dan met z’n allen kijken, varen, elkaar kennen, genieten. Díe trots, die bedoel ik.

Mark Chucksmith, hoogleraar Rural areas aan de Universiteit van Newcastle, Schotland, deed onderzoek naar jeugdbeleid in Europa. Want hij vermoedde dat het vertrek van de jeugd uit de landelijke gebieden niet alleen het gevolg zou kunnen zijn van de aantrekkelijkheid van de steden. Hij liet talloze rapporten doorzoeken uit een groot aantal Europese landen. En wat blijkt: er is in de landelijke gebieden in Europa nauwelijks overheidsbeleid dat zich richt op de jeugd. Het woord jeugd komt in de meeste gevallen niet eens voor. En zijn vraag is dan ook terecht: als er geen aandacht voor je is, waarom zou je dan blijven of überhaupt terugkomen?

De jeugd verdient het om plekken te hebben om elkaar te ontmoeten, om zich te kunnen ontwikkelen, te meten met elkaar, toneel te spelen, of muziek, de sterren van de hemel te mixen, schminken, bouwen, bedenken. En er zijn plekken waar dat lukt. De muziekkoepel in ’t Zandt, de toneel in Zoutkamp, het honk en de feestweek in Oldehove. Laten we de jeugd 10 jaar lang alle aandacht geven en zorgen dat zij trots worden op zichzelf, hun plekken en prestaties, te beginnen in Groningen.

"Het woord jeugd komt in de meeste gevallen niet eens voor"